Monday, April 26, 2010

Rebranding nama Rasuah Pilihanraya = Pork Barrel

Sekarang kecoh pasal kes beli undi di hulu selangor.Biasa la tuh baru lepas PRK.

Kes2 ni sgt susah nak sangkut sebab definasi die sangat luas.Najib rilek jer cakap diorg cuma selesaikan masalah rakyat sdgkan terang2 die offer duit bantuan kalau BN menang.

Gua bukan nak komplen apa2.Tapi wa ingat nak ajak rebranding kasi orang jijik sikit dengan semua unsur2 rasuah ni.

Jangan kata kat negeri omputeh takdak benda2 ni semua.Ada beb..normal la rasuah pilihanraya ni kat semua negara demokrasi.Tapi diorg panggil rasuah pilihanraya ni ganas sikit.

Maybe sebab melayu ni bersopan sangat kot.Sampai bab rasuah pon nak malu2 n bersopan.Tak kena gaya sungguh

Gula2 pilihanraya - orang putih panggil "election pork".Bahasa Melayunya Babi pilihanraya

Project Mee Segera - orang putih panggil " pork barrel".Bahasa melayunya Tong Babi

Contoh penggunaan ayat

"Najib menyediakan " babi pilihanraya" untuk memancing undi di kawasan Felda Melayu"

atau

"Rakyat dijangka akan dibanjiri dengan "Tong Babi" seperti jalan bertar baru dan atap masjid baru sempena PRK di hulu selangor"

Bukan gua reka2 ni.Leh tgk dlm wiki makna dia.

Baru nampak jijik hina sikit bro..haha

3 comments:

Hanz_Azdi said...

Babi!!? ni binatang paling orang Melayu malas nak layan..sensitip sungguh brader...Jangan kata nak makan, sentuh, hendak tengok pun geli segala bulu 1badan ..siap tutup mata lagi...tu pasai ada yang tak gamak nak nyebut perkataan 'babi' dia mau sebut 'khinzir' saja...i.e. "Selsema babi diganti jadi selsema khinzir, pastu pakai H1N1"... sopan sikit kot..hahaha.

Pasai rasuah ni pun Melayu yg mangkuk ayun tak reti reti bahasa.

Babi = HARAM
Rasuah = HARAM

Jadi,

Rasuah = BABI, lah, ok.

Maka, khas untuk Muslim, insaflah jangan bagi rasuah (baca: bagi babi) kepada sesiapa pun..selain jangan makan rasuah (baca: makan babi)...kot mahu elok sikit perangai tu...hehehe
Sekian dimaklumkan.
Selagi

sam raspiut said...

kalo MELAYU islam tarbiyah umno memang no hal isu ni.. depa tak kenal haram! takde dalam kamus depa..
tapi, kalu ISLAM melayu lain la.. baik jangan usik..

日月神教-任我行 said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情